TRC Fysiotherapie Os Good Schlatter - TRC Fysiotherapie voor uw revalidatie en herstel

MONNICKENDAM 0299769004
LANDSMEER 0204923464
MENU
LANDSMEER 0204923464
MONNICKENDAM 0299769004
Ga naar de inhoud
 
Os Good Schlatter: Een Informatief Stuk
 
Wat is Os Good Schlatter?
 
Os Good Schlatter, ook wel bekend als Osgood-Schlatter ziekte of syndroom, is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij actieve kinderen en adolescenten. Het is een vorm van groeigerelateerde kniepijn die optreedt bij jonge sporters tijdens de groeispurt. De aandoening manifesteert zich door pijn en zwelling net onder de knie, waar de kniepees aan het scheenbeen is bevestigd.
 
Symptomen en Oorzaken
 
Os Good Schlatter wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:
 Pijn en zwelling: De belangrijkste klacht is pijn net onder de knie, vaak aan één of beide benen. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan verergeren bij activiteiten die de knie belasten, zoals rennen, springen en traplopen.
     Bult of knobbel: Soms ontstaat er een opvallende, gezwollen knobbel vlak onder de knie.
 
De exacte oorzaak van Os Good Schlatter is nog niet volledig begrepen, maar het wordt geassocieerd met overbelasting van de knie tijdens periodes van snelle groei. Tijdens de groeispurt kan het bot sneller groeien dan de pezen, waardoor er spanning ontstaat op de plaats waar de kniepees aan het scheenbeen vastzit. Dit kan leiden tot ontsteking en irritatie van het groeigebied, wat resulteert in de symptomen van Os Good Schlatter.
 
Behandeling en Fysiotherapie
 
Gelukkig is Os Good Schlatter meestal een zelfbeperkende aandoening die vanzelf verdwijnt zodra de groei vertraagt en het skelet volgroeid is. Ondertussen kunnen fysiotherapeuten effectieve behandelingsmethoden aanbieden om de symptomen te verlichten en de terugkeer naar sportactiviteiten te bevorderen.
 
1. Rust en Activiteitsaanpassingen: Fysiotherapeuten zullen adviseren om activiteiten die kniebelasting veroorzaken, zoals springen en sprinten, tijdelijk te verminderen of aan te passen. Dit geeft het lichaam de kans om te herstellen en ontsteking te verminderen.
 
2. IJsapplicatie: Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied kan helpen om zwelling te verminderen en pijn te verlichten.
 
3. Strek- en Versterkingsoefeningen: Fysiotherapeuten kunnen specifieke rekoefeningen en versterkingsoefeningen aanbevelen om de spieren rondom de knie te versterken en de spanning op de kniepees te verminderen.
 
4. Taping en Braces: Het gebruik van specifieke tapingtechnieken of braces kan de knie ondersteunen en de pijn verlichten tijdens activiteiten.
 
5. Biomechanische Evaluatie: Fysiotherapeuten kunnen de loop- en hardlooptechniek beoordelen om eventuele ongunstige bewegingspatronen te corrigeren die de klachten kunnen verergeren.
 
Preventie
 
Om Os Good Schlatter te helpen voorkomen, kunnen fysiotherapeuten sporters voorzien van advies over veilige trainingsmethoden, juiste warming-up en cooling-down technieken en het belang van voldoende rust en herstel.
 
Conclusie
 
Os Good Schlatter kan een uitdaging zijn voor jonge sporters, maar met de juiste benadering en begeleiding van een ervaren fysiotherapeut kunnen de symptomen effectief worden behandeld en kan een veilige terugkeer naar sportieve activiteiten worden bevorderd. Bij onze top fysiotherapie praktijk staan we klaar om uw kind te helpen bij het omgaan met deze groeigerelateerde kniepijn en hen te ondersteunen op hun weg naar een gezonde, actieve levensstijl. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en professionele begeleiding.
 
Os Good Schlatter
Os Good Schlatter
Os Good Schlatter
Scheepsbouwersweg 7a, 1121 PC, Landsmeer
‘t Spil 18, 1141 SE, Monnickendam
LANDSMEER 0204923464
MONNICKENDAM 0299769004
Terug naar de inhoud