Voorste kruisband

Voorste kruisband

Een scheur van de voorste kruisband wordt wel als de hartaanval van de knie beschouwd. Vooral bij de intensieve sporter heeft dit letsel grote gevolgen. Maar ook de minder actieve persoon kan van een rotatoir instabiele knie veel klachten ondervinden bij de activiteiten van het dagelijkse leven (ADL). Het kost 45 milliseconden om de voorste kruisband te scheuren! Een goed getrainde atleet heeft ongeveer 80 milliseconden nodig om de spieren aan te spannen die het letsel van de voorste kruisband kunnen voorkomen!

Revalidatie

De totale revalidatie na een voorste kruisband reconstructie duurt 6-12 maanden. Een zittend beroep kan in de regel tussen 2 en 4 weken na de operatie worden hervat. Een staand beroep duurt langer (4-6 weken). Dit zijn algemene richtlijnen: afhankelijk van de reactie en zwelling van de knie kan dit korter of langer duren. Autorijden is onverstandig tot de eerste policontrole omdat u dan nog met krukken loopt. Fietsen op een hometrainer mag zodra u de trappers goed rond krijgt. Hardlopen kan in het algemeen na 8 weken mits de knie goed reageert, niet dik of pijnlijk is. Terugkeer naar contactsporten is meestal mogelijk na 6-8 maanden mits de revalidatie naar wens verloopt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat terugkeer naar het oude sportniveau met name afhankelijk is van de kraakbeenconditie van de knie.

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
googlee028a8caf06a6c3b.html